sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Din "Legamintele toltece"

Exista o carte: "Cele patru legaminte " de Don Miguel Ruiz. V-o recomand din toata inima. 
Cand am citit-o, am realizat ca toata psihologia moderna este cuprinsa in aceste patru (4!) enunturi de viata.

Tot ce se invata la psihologie despre "efectul de oglinda", despre "umbra din noi", despre cat de importanate sunt afirmatiile si comunicarea intr-o relatie, cat de important este sa dai intotdeauna din tine tot ceea  ce poti,  despre detasarea pe care  ar trebui s-o ai fata de toate acestea si multe altele  intalnite in sute de carti si mii  de pagini, le  intalnesti in patru fraze.

La unul din examenele de la master- mai precis la "Terapia de cuplu"- mi-am ales ca tema de prezentat: "Cele patru legaminte  si psihologia moderna". Si-am analizat unul dintre ele, aratand cat de real si adevarat este acest legamant si cat de mult gresim cand nu-l aplicam. Toltecii au lasat aceasta imens bagaj de intelepciune in cateva cuvinte clare. 

"SA NU FACI PRESUPUNERI INUTILE". Cat de simplu si totusi atat de criptic! Pe acesta l-am analizat la examen. Va redau situatia reala de viata.

Un cuplu. Ea 25 de ani, profesoara, el 27 de ani, inginer IT.
Zi de sambata. Dimineata pe la ora 11.00. Luna august. Ea la bucatarie aproape a terminat mancarea, cand, realizeaza ca nu are marar pentru ostropel.
El prin curte sterge masa pregatind-o pentru pranz.

Ea: - Dragule, te rog mergi la piata si cumpara o legatura de marar. Pierd prea mult timp sa ma  imbrac sa merg eu.
El:  -Da, draga mea.
 Pleaca. In acest timp, ea se gandeste: A! ce-as manca o prajitura. Da, mi-e pofta de-o "ora 12". Poate-mi cumpara ca trece pe langa cofetarie.

El ajunge la piata, cumpara marar proaspat de gradina si la intoarcere isi cumpara un Rebus gandindu-se sa  completeze dupa-amiaza. In 20 de minute  se intoarce. Rapid si eficient.
Ii da mararul si ea intreaba fara sa faca vreo remarca  despre marar: - Mi-ai luat si mie o "ora 12?" Si urmeaza schimbul de replici:

El.: Dar nu mi-ai spus ca vrei.
Ea: Da, dar stii ca-mi place. Nu merit sa-mi cumperi  macar o prajitura? Tie ti-ai luat rebus. Sa-ti fie tie bine, sa te rasfeti dupa-amiaza, te-ai gandit. La mine nu.
El: Nu e vorba de asta. Dar n-am stiut ca vrei. Si stiam ca esti la regim.
Ea: Normal. Trebuie sa tin regim, pentru ca nu-ti mai place cum arat. Sigur ca nu. Daca stau toata ziua in bucatarie ca sa ai tu mancare proaspata!
El: Dar nu eu ti-am cerut sa tii regim. Pentru mine nu conteaza cum arati. Te iubesc oricum ai fi.
Ea: Ma iubesti oricum as fi. Dar cand vezi femei mai grase comentezi. Si acum spui ca nu-ti pasa cum arat. Adica nici nu te intereseaza cum pot sa arat. E totuna pentru tine.
El: Nu asta am spus. Vreau sa spun ca pentru mine esti frumoasa oricum ai arata.
Ea: Eu sunt proasta ca nu ma duc sa-mi fac ce placeri vreau, sa-mi cumpar ce vreau. Proasta sunt ca ma gandesc sa avem in casa ce ne trebuie. Dar tu nu te poti gandi la mine. Sa-mi faci si mie o placere. Sa stau sambata in bucatarie sunt buna, dar sa primesc o prajitura nu merit dupa tine.
El: De unde sa ghicesc eu ce vrei tu?
Ea: Daca m-ai iubi ai sti ce vreau. Mi-a zis tata de la nunta ca asa o sa se intample. Ca n-o sa ai grija de mine.
Etc, etc, etc. 

Recunoasteti replicile? Si se ajunge de la o banala legatura de marar la discutii vizand nunta  petrecuta  cu 5-6 ani in urma. Ajung discutiile la un punct in care nu se mai stie de la ce s-a plecat. Ajungi sa nu vorbesti cu partenerul, dar daca te intreba cineva de la  ce anume ai pornit, nu mai stii.

In special femeile fac aceasta gafa: ASTEAPTA ca partenerul de cuplu sa le anticipeze gandurile. Pentru ca altfel nu sunt iubite. Considera ele. Da, este adevarat cand vorbim de surprize, de evenimente unice, de propuneri inedite. Oricui ii place sa i se faca din cand in cand cate o frumoasa surpriza. Dar nu te astepta ca celalalt sa gandeasca si pentru tine. "Nu face presupuneri inutile". Nu presupune ca celalalt stie ce gandesti tu, ce vrei tu. 
Pentru ca asta ar insemna ca el/ea  sa devina tu. Sa-si piarda identitatea pentru a prelua personalitatea ta. Imposibil. 

Si se ajunge la psiholog pentru ca nici unul nu cedeaza, apar si se arunca acuze nesustinute de  fapte ci doar de sentimente, de ceea ce se simte si nu de ceea ce se vede. Si asta pentru ca  lipseste elementul esential si fundamental intr-o relatie: RESPECTUL.  Respectandu-l pe celalalt ii acorzi aceeasi atentie pe care o doresti tu de la el. In acelasi timp, lasandu-i libertatea de a avea opinii personale, de a avea un timp si doar pentru el/ea.

Am luat cel mai reprezentativ exemplu de conflict pe care il genereaza neaplicarea acestui legamant. La fel se intampla in orice tip de relatie: intre frati, prieteni, vecini, colegi.

De 6 ani de cand am aflat de acest legamant mi-am schimbat optica in ceea ce priveste relatiile interumane. 
NU MA MAI ASTEPT la ceva anume. Nu ma astept sa anticipeze cineva ce vreau eu. Ca apoi sa ma supar daca nu primesc  ce vreau.  M-am scutit singura de o suferinta pe care doar eu as fi generat-o.

Cand sunt in troleibuz nu ma astept sa-mi ofere cineva un loc. Poate ca nici nu vreau sa stau in acel moment.
In relatia cu prietenele cand vreau ceva, cer. Nu astept sa vad daca imi anticipeaza dorinta. 
Ca apoi sa am motiv sa ma supar. Dupa mine asta este ca si cum m-ai  astepta la colt si ma injunghii pe la spate. 

Incercati o saptamana sa aplicati acest legamant in viata voastra. Veti vedea cum vi se schimba insusi sistemul de gandire. Veti vedea cata tensiune interna va dispare.

Acest noiembrie cald, colorat si bogat, sa va inunde sufletele de lumina calda, iar Eclipsa de Soare de maine, 3 noiembrie sa  va gaseasca pe fiecare pregatit pentru un nou inceput.

Va astept sa ne re-Intalnim in Sfera Iubirii.

sapphires7



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu