sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Omul si locul lui in Univers

     Nu vreau sa tulbur intimitatea religioasa a  nimanui. Fiecare dintre noi are o parere despre Divinitate, Creatie, Creator, Om sau Umanitate. 

     Vreau sa reamintesc despre un desen celebru al unui pictor, filozof, matematician care a devenit mai cunoscut odata cu trecerea timpului. Oare nu asta este dovada clara a valorii lui?

Va las sa urmariti cateva  minute de stiinta, religie, intr-un cuvant: CUNOASTERE.


     Imaginea  omului vitruvian   preluata din schitele lui Leonardo da Vinci a devenit unul din simbolurile  Renasterii.  Cu ce se deosebeste de alte lucrari ale lui? Vedem un patrat inscris intr-un cerc iar in acest cerc, trupul unui barbat. Se spune ca in epoca romana nu se ridica nici un templu fara masuratori facute in raport cu  proportiile unui corp barbatesc "ideal". Acest corp trebuia sa se inscrie exact intr-un cerc si un patrat.  Leonardo este primul care a ilustrat aceasta teorie.

     Aceasta schita a lui  da Vinci este inspirata din scrierile arhitectului roman Vitruvius.  Teoria lui Vitruvius era ca buricul unui om reprezinta centrul corpului uman, iar cand folosim un compas in buric se poate trasa un cerc perfect in jurul corpului. Tot el a spus ca anvergura bratelor si inaltimea sunt perfect proportionale in corpul uman, plasand in acest mod corpul si intr-un patrat.

     In aceeasi perioada in Italia era un curent - Neoplatonismul- initiat de  scrierile lui Aristotel si Platon prin sec.IV, intitulat "Marele lant al fiintei". Acest concept credea in ierarhizarea Universului, asemanator unui lant, ce pornea de la Dumnezeu, coborand catre ingeri, planete, stele, forme de viata, demoni.  Curentul, plasa omul in centrul acestui lant.

     Omul are un corp muritor si un suflet nemuritor, si astfel, noi dividem acest Univers in doua. In acord cu aceste calcule si idei, Leonardo a desenat omul vitruvian.  Neoplatonismul a avut un reprezentant de baza, in persoana lui Pico della Mirandlla, care era de alta parere. El a desprins omenirea de pe acest lant, sustinand ca oamenii au unica abilitate de a ocupa orice pozitie doresc. El sustinea ca Dumnezeu Si-a dorit o fiinta capabila sa inteleaga frumusetea si complexitatea universului pe care il crease. Asa s-a creat umanitatea pe care a plasat-o in centrul Universului si avand capacitatea de a lua orice forma dorea. Dupa Pico, umanitatea putea cobori pe lant comportandu-se ca un animal sau, urcandu-se pe lant, comportandu-se asemeni unui zeu.  Vi se pare nebuneasca ideea? Ce vedem cand privim astazi in jurul nostru? Teoriile moderne afirma ca omul este media intre inger si demon. Intre latura animala si cea divina.

      In epoca Renascentista, a aparut si ideea ca diverse parti ale corpului erau influentate de astre. Astrologia si astrologii erau la mare cautare. Medicina si astrologia erau studiate impreuna.

     O maxima spune: " Cand un om se uita la semnele zodiacale, il vede pe Dumnezeu. Iar cand Dumnnezeu se arata, omul este vindecat".
     Astazi, stiinta si spiritualitatea recunosc fiecare in limbaj propriu, ca starea de boala apare in momentul creearii dezechilibrului interior. Iar fiecarui organ ii apartin afectiuni specifice in functie de emotiile traite.

     Astfel, Leonardo a cuprins in aceasta schita, matematica, religia, filozofia, arhitectura si intreg talentul epocii.

     Ca o concluzie, rolul si locul omului in Univers nu a fost cautat spre intelegere doar din perspectiva crestinismului.  Iar ideea ca Universul este cuprins in om iar omul in Univers, nu mai este o idee SF. Omul este un microcosmos. Este gresit sa respingem semnul crucii doar pentru ca il consideram un semn crestin. Gresit. Total. Este un semn ce transcede crestininismul. Este mult mai mult si mai profund decat asta. Semnul crucii ne echilibreaza. Ne aseaza in acord noi cu noi. Energetic vorbind ne aduce starea de bine. Starea de vindecare. Starea de liniste ce deriva din armonia interioara. 
     Ganditi-va la asta.
      Si asa cum Vitruvius a emis o teorie fara sa o demonstreze dar Leonardo da Vinci a facut-o, la fel Einstein a emis teoria relativitatii iar Nassim Haramein a demonstrat aplicabilitatea ei. Va las sa va bucurati singuri de magia ideilor unor semeni contemporani cu noi.



Astept sa ne Re-Intalnim in Sfera Iubirii.

sapphires7

Un comentariu:

  1. LELIA ...
    ITI LAS O ADRESA DE EMAIL:

    lelia.mossora2012@gmail.com

    astept un mesaj
    te rog mult !

    RăspundețiȘtergere