duminică, 15 februarie 2015

Despre a fi destept sau a fi inteligent

      Ca o continuare a unei paralele realizata intre doua notiuni foarte cunoscute si utilizate frecvent, dupa postarea " Despre a fi corect sau a fi drept", va supun atentiei cele doua atribute umane: inteligenta si desteptaciunea.

       Des auzim -in special despre copii spunandu-se- 'Doamne, cat este de destept!" Asa multe intelege si nu are decat 4 ani (sau 5 sau 6). Sau despre un tanar/o tanara  studenta sau proaspat absolventa si cu medie mare la licenta: "Trebuie sa recunosc, este foarte destept. Nu mi-a facut probleme la scoala. Nici n-am stiut ca am copil din punctul asta de vedere.".

      Mai rar  auzim: "Este un tanar inteligent. Are potential. Ii prevad un viitor deosebit."  Oricum, de cele mai multe ori, facem aprecieri despre intelectul cuiva, utilizand ambele atribute, fara sa fim constienti daca reflecta adevarul si fara sa fim constienti de diferentierea de reprezentare.

      Ca si -n cazul lui "drept" si "corect"-cand nu orice este  "corect este si "drept"- si "inteligent" cu "destept" nu reprezinta aceeasi trasatura umana. Cand vorbim despre un om ca este destept ne referim la intelectul lui. La capacitatea lui de asimilare a cunostintelor si de redare a acestora. Exemplu: student bun, matematician, un medic "ca la carte", etc. Este o persoana capabila sa retina multe informatii pe care le reda cu usurinta, dispunand de o memorie pe termen mediu sau lung foarte buna.  Este o persoana "muncitoare". Studiaza, citeste, se documenteaza, vrea sa stie. Aspira la o functie, la un titlu, la o imagine.

        Un om inteligent este un om mai putin studios (nu neaparat!) dar care are capacitatea de a face conexiuni intre informatiile detinute. Capacitate de speculare mare, putere intuitiva deosebit de mare. El "simte" raspunsul, il intuieste, stie sa-l aleaga pe cel corect fara sa aiba neaparat informatiile de specialitate despre el.  Nu tinde in mod expres sa-i fie recunoscute meritele, nu aspira la o imagine anume. Stie ca.....stie.

    El va retine  conexiunile dintre  informatii pe termen lung si nu informatiile ca atare.

    Deosebirea esentiala intre cele doua tipuri umane este capacitatea de adaptare a lor. Un om destept se va acomoda mai greu unui mediu nou spre deosebire de unul inteligent care poate interactiona mai usor cu toate aspectele noului mediu.

      Cei ce aveti copii in formare, straduiti-va sa-i ajutati sa devina oameni inteligenti. Vor putea face atunci parte, din categoria celor despre care Toffler spunea in anii "70 despre oamenii mileniului trei:" Viitorul va fi al celor ce-au invatat, s-au dezvatat si au invatat din nou".  Priviti cum s-au desfasurat evenimentele vietii in ultimii 20 de ani. Cine a  putut rezista-fara a avea capital de milioane de euro in banca- cei care s-au putut acomoda noilor meserii, provocari, solicitari ale vietii. Cei care aveau un bagaj intelectual, s-au putut debarasa de el si au invatat altceva.

     Inteligenta este data de intutie iar desteptaciunea de intelect. Cine are "viata" mai lunga? Si cine da raspunsurile optime problemelor noastre?

         Astept sa ne Re-Vedem In Sfera Iubirii.


sapphires7    





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu