luni, 2 iunie 2014

A fi destept..............

     Societatea actuala nu s-a "hotarat" ce vrea si ce admira/accepta mai mult: oameni hiperdestepti (vezi numarul mare de tineri -si  pragul de varsta scade tot mai mult- cunoscatori in ale IT-ului, cu o ratiune extrem de  dezvoltata) sau la polul celalalt, oamenii "profitori"(profitori de orice ocazie, de orice situatie, de orice conjunctura), mai putin dotati intelectual dar mai adaptabili.
      Prima categorie sunt persoane care -de obicei- sufera mai mult. Fie au un grad ridicat de contiinta si nu se adapteaza  cu usurinta la contextul general, fie sunt sensibili si sunt atinsi de orice este de vibratie mai joasa decat propria vibratie a sufletului lor.
      Oricum, tot sunt in suferinta. 
     Ce nu ia in considerare societatea, este faptul ca omul, asa cum a fost creat si cum tinde sa se dezvolte, nu este caracterizat de .....desteptaciune. A fi destept este un atribut strict al intelectului. Deci al mintii. Al ratiunii. A instrumentului extrem de limitat de aceasta Viata. 
      In orice carte ce trateaza subiectul Omul in spiritualitatea sa, adica asa cum este din perspectiva ontologica, Omul este caracterizat de doua atribute -asimilabile notiunii de feminin si masculin- INTELIGENTA si INTELEPCIUNEA. Acestea doua fac omul sa devina Om, sa se dezvolta din perspectiva  spirituala, intelegand fenomenele pe care le traieste si stie sa convietuiasca cu ele.

        Stim de la anatomie ca emisfera stanga a creierului este responsabila de activitatea partii drepte a corpului si emisfera dreapta a capului, este responsabila cu buna functionare a partii stangi a corpului ( vezi accidentele vasculare cum afecteaza corpul in functie de  emisfera in care s-a produs).
       Din perspectiva ontologica - teoria existentei- latura dreapta a corpului reprezinta Inteligenta, iar latura stanga, Intelepciunea. Regula emisa mai sus referitoare la emisfere se aplica si aici.
   Nicaieri -si verificati orice carte de spiritualitate- nu se vorbeste de omul destept sau de o latura a sa cu atribut de a fi destept.

     Dar se vorbeste - si toate cele 4 religii au asemenea pilde/ povesti, cu si despre oameni intelepti sau inteligenti. De regula se refera la intelepciune.
     Dezvoltarea intelectualului, nu face altceva decat sa hraneasca orgoliul, ego-ul, ceea ce ne face sa ne separam, sa ne consideram deasupra celorlalti. Doar din motive de informatii intelectuale, reci, acumulate.
     Timpul, "E Timpul...." pe care il traim, ne arata, ne OBLIGA sa vedem, ca este imperios necesar sa combinam, sa traim, sa  experimentam, sa exprimam, cele 2 atribute: Intelepciunea si Inteligenta. Pentru a deveni oameni intregi. Completi. Pentru a armoniza, a unifica, cele 2 emisfera ale creierului.

      Acord consiliere persoanelor de 27-30 de ani, extrem de destepte, cu o facultate grea terminata, dar, care din punct de vedere relational, emotional, sunt .......corigente.
      Dezvoltarea intelectului fara caldura data de intelegerea umanului, formeaza tineri /tinere categorice, hotarate, masculinizate in manifestare.
     Acum, o intrebare: om destept sau om inteligent, reprezinta unul si acelasi lucru? Cand am intrebat la scoala postliceala sanitara unde predau-sau si pe alte persoane- raspunsul a fost DA. Raspunsul dat de mine, a fost NU. A fi destept inseamna a cunoaste foarte  mult dintr-un anumit domeniu, a fi bine pregatit intr-o latura anume. A fi inteligent inseamna a aplica ceea ce stii, a face conexiunile intre informatiile de care dispui, pentru a gasi aplicabilitatea lor. "Legi" informatiile.

      Un om destept poate fi usor depasit de un altul pregatit mai bine pe acel domeniu. Fiind un atribut al planului fizic, cand spui despre un om ca este "destept" pe un  anume palier de viata, cu usurnta poti gasi un alt palier, in care, acelasi om, sa poata primi atributul de ...."prost". Inteligenta nu are polaritate.

       Poate ca acum va veti gandi de 2  ori cand veti spune despre cineva ca este " prost". Daca am sesizat asta, sigur si eu sunt prost pe un domeniu. Personal, mi-a venit foarte greu pana am acceptat ca pot fi considerat un om prost. Ca se poate spune despre mine ca sunt  proasta. Am accepat in momentul in care m-am gandit, ca -spre ex. - in raport cu un Olimpic international la informatica sau matematica sau la orice alta materie, eu ma pot considera proasta. 

     Cu alte cuvinte, cand vorbim despre desteptaciune, se aplica foarte bine proverbul:" Orice nas isi are nasul".
       Incercand sa dezvoltam intelepciunea, va creste in paralel si inteligenta. Si astfel, ne vom dezvolta uniform si armonios.  Iar .asta nu va face altceva decat sa ne  hraneasca starea de bine




Astept sa ne Re-Vedem In Sfera Iubirii.

sapphires7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu