M-am intrebat mult despre ce sa scriu in Vinerea Mare? Despre ceea ce reprezinta ea si cum ne ajuta? Sau despre ce inseamna iubirea de arginti? Sau despre modalitatea si atitudinea folosita in educarea propriului copil?
Fiecare ar reprezenta o postare in sine.
Voi incepe cu ultima intrebare. Asta pentru ca este foarte "proaspata" impresia, petrecuta cu o jumatate de ora in urma. Am mers la Catedrala "Sf. Ioan" din Ploiesti pentru a depune cateva flori la Crucea ce s-a scos aseara in timpul celor 12 Evanghelii, ca in fiecare biserica crestin-ortodoxa. Stiti ca simbolizeaza Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si sta in curtea unei biserii ori in mijlocul ei, in asa fel incat oricine sa poata ajunge sa depuna o floare la picioarele ei sau pe Masa din fata Crucii.
Se trece pe sub masa de 3 ori - ca simbol a celor 3 zile cat a stat Domnul Isus Hristos in mormant - sau o singura data, ca simbol a unicitatii Jertfei Mantuitorului. Oricum, aplecarea si trecerea pe sub masa simbolizeaza faptul ca si omul intra in mormant odata cu Isus Hristos, pentru ca apoi, sa invieze odata cu El.
La un asemenea rand se afla si o familie formata din mama, tata -amandoi persoane trecute bine de 40 de ani - si o fetita de aproximativ 9 ani. Afara ploua, lumanarile se stingeau des, fetita a apropiat lumanarea - pentru a o proteja- cam mult de o esarfa pe care o avea la gat. Tatal, o persoana pe al carui chip era bine impregnata autoritatea, intransigenta, a ridicat tonul si cu o privire apriga a apostrofat-o pe fetita:" De ce apropii atat de mult? DE CE?" Acel al doilea "de ce'? a tinut -dupa ton - locul unei palme peste ceafa. Nu era locul sa se manifeste SI asa. Fetita n-a ridicat ochii din pamant, in timp ce privirea de vultur al tatalui o sageta in continuare. Se vedea clar ca rabdarea, diplomatia, blandetea necesare in comunicarea cu un copil, nu faceau parte integranta din personalitatea lui. Era invatat sa dea ordine si sa fie ascultat.
M-am gandit atunci, cat de adanca, sau cat de multe asemenea emotii dureroase sufletesti, a strans pana la aceasta varsta, fetita?
Tatal sigur nu stia ca folosirea, repetarea si mai ales sustinerea cu un ton apasat a intrebarii "De ce?", creaza in mintea celuilalt o reactie de aparare. De protectie. Mai ales atunci cand este o persoana ce reprezinta autoritatea si in fata careia nu poti riposta. Doar ca fiecare "De ce?" astfel folosit, agreseaza si sufletul dar si mintea -la nivel subconstient se acumuleaza agresivitate si rabufneste cand persoana este relaxata - si creaza atitudini clar agresiv -ofensive. Desi persoana poate fi o sensibila -fie baiat, fie fata.
De aceea, personal, mi-am invatat prietenele care au copii fie adolescenti fie de varsta prescolara, sa incerce sa schimbe utilizarea lui "De ce?', prin : Este sigur (a) ca...?, Esti convins (a) ca....?" sau "Vrei sa incerci sa....?"; "Ce-ai zice daca.......?"; "Ce crezi despre.....?" Este nevoie de ceva exercitiu, dar fiecare situatie in care ati reusit sa-l opriti pe "De ce " sa va iasa pe gura, este un castig definitiv pentru voi, copilul vostru si relatia voastra. Si nu numai in relatia cu copilul.
In afara de aceste armonizari de relatie - pentru ca veti putea afla ce doriti de la copil sau il veti putea opri de la a face ceva ce nu doriti, fara sa se manifeste un razboi de forte - veti avea personal de castigat. Va dizolvati, va anulati din propria agresivitate subconstienta pe care o aveti. TOTI avem asa ceva. De aceea multi dintre noi dorim, alergam, ne zbatem, ne agitam, cautam sa obtinem cate o functie cat mai sus, cat mai rasunatoare. Chiar daca nu suntem buni pentru acel post. Dar consumul energetic, psihic si mental utilizat pentru atingerea scopului, diminueaza, consuma din acea agresivitate. Subconsientul stie ca este forma cea mai usoara pentru stapan pentru a se descatusa si a nu fi un agresiv prin excelenta. Daca nu, subconstientul care stie ca stapanul are si un destin de implinit, mai stie si ca prea multa agresivitate subconstienta la nivel colectiv creaza crize colective, pentru echilibrul si al naturii si al omenirii, ii va da persoanei respective, o boala de lunga durata sau extrem de agresiva tocmai pentru a contracara agresivitatea subconstienta.
Sa nu ne miram cand auzim de boli tip leucemie, talasemie, cancer, hipertensiune arteriala, accident vascular la persoane de 35-45 de ani.
Renuntarea la folosirea lui "De cce?" in cat mai dese situatii, reprezinta si o crestere din perspectiva spirituala, intrucat ne ridicam vibratia corpului, ceea ce permite manifestarea noastra intr-o maniera mai calda si implicit mai bine pentru noi.
Si pentru ca lucrul cu noi insine este singura si adevarata provocare a vietii noastre, ascultati pe cineva care traieste si intelege latura umana prin fiecare por al sau.
Astept sa ne Re-vedem In Sfera Iubirii.
sapphires7
Pe tot parcursul vieţii mele, am înţeles că întrebarea "de ce" mă ajută să cercetez şi apoi să înţeleg diverse. Niciodată nu fac lucruri doar pentru că mi se spun, ci după ce abia le înţeleg.
RăspundețiȘtergereAcum aflu că nu e ok aşa..no, în fine: teoretic, aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Practic:
- "Eşti sigur că...", "Eşti convins că..." nu merg. Din moment ce fac, sunt sigur, sunt convins...până la proba contrarie. Punct la care revin la aceeaşi întrebare: De ce mă întrebi?
- "Vrei să încerci să..." nu merge. Faci sau nu faci, aşa merg lucrurile. Încercînd, admiţi eşecul...deci ce rost are?
- "Ce ai zice dacă..." implică pobilititatea unui refuz. Când întrebi "de ce", aştepţi un răspuns clar. Exprimând o posibilitate, se prea poate să nu primeşti răspunsul...deci care e logica?
- "Ce crezi despre,," se opreşte aici. Cred asta, tu crezi diferit.Nu putem fi toţi la fel.
Presiunea despre care vorbiţi...părerea mea e că derivă doar din tonul folosit şi din limbajul corpului. Una e să întrebi o persoană "de ce" săgetând-o cu "ochi de vultur" şi înfoindu-te spre ea. Alta e să pui aceeeaşi întrebare cu o mimă relaxată, care emană bunăvoinţă.
Celalalt tu.....nu stiu cine esti si sincer nici nu ma intereseaza...pentru ca sunt constienta ca esti exact genul de om cu care nu imi doresc sa ma intalnesc in viata asta......insa imi voi consuma putina energie pentru a te intreba DE CE ESTI ATAT DE AGRESIV?Incerci sa pari pasnic dar cu toate astea permanent combati...e adevarat ca te afli intr-un spatiu public....cu adresabilitate generala...si ca cele scrise nu sunt poe placul tau.....dar totusi , nu ar fi mai usor si mai simplu sa nu mai citesti...pe bune ce sens are sa iti umpli mintea cu lucruri care cu care nu achesezi? De ce ...are n incarcaturi si substraturi.....dar aici se face referire strict la de ce -ul din interogatoriu , nu la cel de cunoastere.....ideea e ca daca tot nu poti face diferenta...e mai simplu sa uiti ca exista acest blog.Nu, nu esti deranjant...e normal sa existe si opinii contra...dar asta nu e nici emisiunea lui badea, nici a lui gadea....asa ca hai sa lasam can can -ul ca nu isi are locul aici.Multumesc anticipat pentru intelegere. Sarbatori linistite si pline de Lumina in continuare!
RăspundețiȘtergereDacă interpretaţi ca fiind agresivitate exprimarea unei opinii (chiar şi diferite de cea a autorului în cele mai multe situaţii), cred că ar trebui să vă faceţi o reevaluare a noţiunilor.
RăspundețiȘtergereNu am făcut atac la persoană (doar o pot face cu tot avântul necesar, dacă ţineţi neapărat - e voie, din câte se vede), nu am dat cu parul; doar am întrebat. Şi nu pe dvs...mai ales că, din nou, răspundeţi după ce vi se pare, nu după ce scrie:
AUTOR: "Renuntarea la folosirea lui "De cce?" in cat mai dese situatii, reprezinta si o crestere din perspectiva spirituala"
DVS: ".....dar aici se face referire strict la de ce -ul din interogatoriu "
Unde scrie şi de unde reiese aşa ceva?? Din limba română pe care am făcut-o eu la şcoală, "renunţarea în cele mai dese situaţii" niciodată-niciodată nu este sinonimă cu "interogatoriu". Exemplul dat este din această categorie, ce-i drept, dar concluzia arăată mai sus, nu.
Ps: ce aveţi cu Badea şi Gâdea nu e problema mea, dar să ştiţi că mă uit şi la Formula 1. Mai bine aduceaţi vorba şi despre asta :)